2014. november 30., vasárnap

Legyen idén saját adventi koszorúd - tippek, ötletek a megvalósításhoz

Tudom, hogy ma van Advent első vasárnapja, ma gyújtjuk az első gyertyát, de hidd el, még mindig nem késő saját koszorút készíteni. Nyugodtan állj neki egyedül, de még jobb, ha bevonod a családot, pasit, gyerkőcöt, barátnőt, lakótársat. Jó móka lesz, ígérem. ;-)

Bár a mindennapjaink része a koszorú a gyertyákkal, tudtad, hogy nem is olyan régi hagyomány ez még? Az első koszorú tulajdonképpen egy szekérkerék volt, amit 1839-ben az árvaházban élő gyerekek mulatságára készített el Johann Wichern német evangélikus lelkész. Ezen a koszorún még 24 gyertya volt, minden nap gyújtottak egyet, hogy Karácsonyra már fényárban ússzon a nagyterem. Ebből alakult ki aztán az a koszorú, amit már mi is ismerünk. 

A hagyományos Adventi koszorú kötött szimbolika szerint készül el, minden rajta megtalálható díszítő elemnek jelentősége van. Az alapja kör alakú, a végtelenséget szimbolizálja, fenyőágakból készül, mely örökzöld, tehát az élet folytonosságát, a megújulást a reményt jelképezi. A kedvelt piros díszek a vér színére utalnak, az életet jelképezik. Négy gyertya kerül a koszorúra, melyek közül hagyományosan 3 lila és 1 rózsaszín. Szimbólumként szolgálnak persze ezek is: hit, remény, öröm és szeretet. Más megközelítésben az első gyertya a prófétai jövendölést, a várakozást és a reményt jelenti. A másik három jelentheti a három királyokat, Betlehemet, a pásztorokat és az angyalokat. A szeretet, öröm, békesség hármasát is érthetjük alatta.(forrás: evon.hu)

Ma már ettől függetlenül számtalan módon készítjük és díszítjük a koszorúinkat, mindenki olyat választ, ami neki a legkedvesebb. Mutatok néhányat, amit elkészíthetsz otthon is. 

Nem tipikus koszorú, de végtelenül egyszerű, mutatós, és akár még ma délután elkészítheted:


Ha Advent, akkor mézeskalács-sütés. Miért is ne készülhetne kalácsból a koszorú is? ;-)
(Itt találsz egy azonnal süthető, egyszerű receptet hozzá)




Nagy divat idén a sállal díszített koszorú. Igazából csak keress egy sálat, amit már nem hordasz, vagy kifejezetten erre szánsz, és tekerj körbe vele egy hobbiboltban kapható polisztirol karikát. Tűzd meg gombostűkkel, és máris lehet díszíteni: fahéj, szegfűszeg, bogyók, masnik és beszúrható gyertyaalapok kellenek. Jó játék gyerekekkel is. 





Hagyományos, szárított naranccsal díszített koszorút is készíthettek, nekem ez is tetszik. A vesszőalap virágosnál, az obiban, hobbiboltban beszerezhető, de szárított gyümölcsöt, csillagánizst, fahéjat is vehettek készen, ha nincs már időtök a radiátoron szárítgatni. ;-)




Last minute "koszorúként" készíthettek ilyesmit is. Szerintem nagyon ötletes:






Innentől már rajtatok múlik, mi kerül az asztalra. Hamarosan mutatom, hogy én mit készítettem idén az ajtónkra. ;-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése