2014. november 2., vasárnap

Minek ide kötőtű, avagy tarol az arm knit

Hallottatok már a kézen kötésről vagyis az arm knitről? Tavaly télen találkoztam egy angol nyelvű videóval a YouTube-on, amikor mintákat, nyakmelegítőket keresgéltem. (Különben érdemes körülnézni ott minden kézimunkával bíbelődőnek, mert hatalmas aranybánya. A kedvenc csatornáimról és videóimról fogok még posztolni, mert vannak benne igazán különlegesek is... pl. a legjobb waffel mintát bemutató horgolós videót egy pasi jegyzi. Érted? Egy pasi! Őrület!)

Erről van szó:



A lényege az, hogy extra vastag fonalat használva a karjaid segítségével készítesz el egy sálat vagy nyakmelegítőt, de láttam már takarót és szőnyeget is ezzel a módszerrel. (Mondjuk el tudom képzelni, hogy a készítőnek leszakadt a karja, mire befejezte áldásos tevékenységét... )

Mik az előnyök? 

- abszolút hülyebiztos, még a kötésben teljesen járatlan, fakezűek is nekikezdhetnek bátran
- garantált sikerélmény
- piszok gyors.. ha sokat ügyetlenkedsz, akkor is megvan egy óra alatt, ha elsőre is megy, van némi kötési rutinod és elég vastag a fonal, akkor 15 perc is elég.. Jól látod..15 perc. Tulajdonképpen összehozhatod a baráti kör vagy a család karácsonyi ajándékait december 23-én este a kedvenc sorozataidat nézve. 
- látványos, mókás
- a végeredmény trendi, meleg, puha és egészen feldobódsz tőle. 

Mik a hátrányok?

- eddig nehezen lehetett beszerezni megfelelő fonalat, ugyanis ennek a sálnak nem áll jó, ha kötözgeted, tehát a fonal legyen vastag és relatíve hosszú.
- nem lehet félbehagyni, ha egyszer elkezdted, be kell fejezned, vagy kezdheted újra, mivel atomjaira hullik, ha kirángatod belőle a kezed. Az első ilyen sálamat 12x kezdtem újra, mert nem hittem el, hogy nincs szabad fél órám.. nem volt. Postás. Felébredt a baba. Csörgött a telefon, persze fontos ügyben. Vízórát olvastak le. Futár jött. Éjszaka kellett nekiállni, hiába.. :)
- nem egy hagyományos darab, helytelen mosásnál vagy ha beakadsz valahová, akkor könnyen temetheted a sáladat is. (mondjuk itt jön az előny... 15 perc alatt kötsz egy újat ;-) )


Ma már több olyan gyártó is van nálunk, akinél elérhetők azok a superbulky vagy chunky fonalak (ezek a vastagságot jelölik, és mindkettő extrém vastag), amivel nekikezdhetsz a saját DIY ajándékodnak vagy sáladnak. Ha még sosem kötöttél semmit, akkor ajánlom, hogy ezzel kezd, a barátok, kollégák biztosan körül fognak zsongani, milyen zseniálisan ügyes vagy.

Kezdjük a fonalválasztással:

Mindenképpen érdemes hiperszuperübervastag fonalban gondolkodni, mert tulajdonképpen ez adja majd a sál "testét", ami vékony fonallal elég lyukacsos, hálós lenne. (Illúzióid ne legyenek azért, így is éppen elég hálós lesz ;-) )

Szóval néhány javaslat a fonalakra:

Himalaya Joyfull, ami egy vastag, tarkabarka akril fonal, ami nem bolyhozódik. 100 gr./100 m

Everyday Big, az előzőnél valamivel vékonyabb, pihepuha és imádatos fonal.. elfogult vagyok, mert ez a kedvencem idén télen 100 gr./80 m

Lana Gatto Wengen  egy gyapjú-akril keverék fonal, a hiperérzékeny bőrűeknek nem ajánlom, 50 gr./40m

Charme kevert extra finom merinó gyapjú-dralon-kasmír fonal, 50 gr./47 m

Monte Baldo szintén kevert szálas(alpaka-akril) fonal, 100 gr./80 m.

Phildar gyapjú-alpaka-akril kevert szálas fonal, extra nagy gombócban, kifejezetten az armknit fonala 200 gr./120 m.

Bravo Big puha akril fonal, ez is klasszikusan armknit fonal, 200 gr/120 m.

Ezek a fonalak ezerféle árnyalatban léteznek, válogassatok bátran, én tényleg csak néhány tippet adtam, ha valaki elakadna a keresgélésben.

Fontos, hogy mindig két szálat (ebből következően két gombóc kell legalább) összefogva dolgozunk, és egy 150 centis, körbecsavarható körsálhoz mondjuk ezek az 5 dekás fonalak kevesek, ezekből minimum négy gombóccal számoljatok, mert fele távon toldani kell majd.

És akkor maga a módszer... ez az egyik kedvenc videóm ebben a témakörben, de azért mutatok még párat. Magyarul emlékeim szerint Takács Nóra készített ilyen témakörben videós útmutatót a sálhoz. Amit a neten találtok róla, az többnyire angol nyelvű, de mivel mindig csak a mancsát figyelitek, mint a nagy bűvésznek, nincs semmi jelentősége. 




Ugye, hogy egyszerű? És az összeállításhoz még horgolni sem kell. ;-) Az már csak extra előny, hogy ha megtanulsz ezzel a módszerrel sálat kötni, akkor képes vagy tűvel is szemeket felszedni, és elkészíteni egy végtelen egyszerű sálat. Legközelebb mutatom azt is.

Ha volt olyan bátor jelentkező, aki elkészítette a kézen kötött sálat, mindenképpen mutassa meg... nagyon várom. :)

Jó mulatást!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése