2015. augusztus 5., szerda

Van rá 10 jó okom, miért kezdj kötni vagy horgolni ;-)

A horgolás és kötés pozitív hatásairól ódákat lehetne zengeni, de most összeszedtem Neked, hogy szerintem miért érdemes belevágni még akkor is, ha eddig sosem volt horgolótű vagy kötőtű a kezedben. 

Ha kézimunkáról beszélünk, néhányaknak még mindig az jut eszébe, hogy idős emberek szobájában minden vízszintes területen (a tévé és a mosógép) tetején is horgolt vagy hímzett kisterítő pompáskodott, és hogy ez olyan nyugdíjas és mamás dolog. Ma már sok híresség is horgol nem csak itthon, hanem a nagyvilágban is. Tavaly az armknit tarolt a fiatalok között (itt olvashatsz róla, ha még nem tudod, mi az), kíváncsi vagyok, hogy idén télen mire fogunk rácuppanni. :)

Nr.1. 

A legtökéletesebb relaxációs technikák egyike... persze nem az első pár órában. :D Bár akkor (és később is) meditációnak tökéletes. Garantáltan kisöpör az agyadból minden mást. Szemétkedik a főnök? basztatnak a kollégák? A gyerek már reggel üvöltve ébredt, és azóta romba döntötte a fél házat? Mélyülj el egy mintaleírásban vagy csak leskelődj a Pinteresten (ami egy igazi kincsesbánya, de tényleg), és gondolatban tervezd meg, mi mindent fogsz készíteni. Válassz hozzá fonalat, színeket.. ki fogsz kapcsolódni. Legalább arra a pár percre, órára, amit erre szántál.

Ha már gyakorlottabb vagy, akkor kifejezetten vannak olyan minták, amit az ember ezekre a relaxos órákra tartogat. Csak fogok a kis gombócodat, az aktuális (zombi) projektet, és különösebb odafigyelés nélkül elmerülsz a horgolásban/kötésben, pihenteted a szemed a színeken, az elméd a számokon, a lelked a teremtés, az alkotás, a kreativitás megélésében.

A figyelmedet tehát valami kellemesre és megnyugtatóra irányítod a stresszt okozó mindennapi problémák helyett. Teremtesz, alkotsz, kikapcsolódsz, és nyugdíjba küldheted a pszichológusokat és életmódtanácsadókat. Na persze.. de garantálom, hogy ők sem tudnának ennél jobb tippet adni. ;-))

Nr. 2.

Soha többet nem kell dühöngened azon, hogy a kinézett divatos pulcsi-mellény-kabát-szoknya-poncsó nincs a Te méretedben, vagy ha van, akkor nem olyan anyagban és színben. Egyszerűen olyan és akkor kötsz-horgolsz magadnak, amilyet csak akarsz. És mindenki másnak meg fityisz. 

Nr.3.

Egyedi darabokkal töltheted meg a szekrényedet és a barátnőid megpukkadnak az irigységtől, elvégre nem sokan mondhatják el magukról, hogy egy menő tervező (ki más, mint Te) haute couture kollekcióját viselhetik?! ;-) Na ugye... 

Nr.4.

Ha anya vagy, akkor tutira a Te babád kapja a leghipercukibb sapikat, totyogókat, takarókat. :) Arról nem is beszélve, hogy Te leszel az anyaistenség, amikor bármilyen kedvenc mesehőst kérhet, képes leszel odavarázsolni Neki reggelre. Elvégre ez már az oviban is presztízs kérdés. ;)

Már kamasz? Akkor életbe kép a Nr. 3. pont... az egyedi cuccok a tizenéveseknél is menők ám. Elvégre a tömegből ki kell tűnni valahogy. Külön nyereség, hogy közelebb hozza a nagy kamaszodásban eltávolodott ellenséges feleket. ;-))

Nr.5. 

Jön a karácsony, és még ötleted sincs? A személyre szabott, kicsit sem tucat ajándék fogadtatása mindig jobb, mint egy sokadig üveg italnak és doboz bonbonnak, ajándékutalványnak. Mert egyszerűen benne van, hogy ezt csak Neki és csak az Ő kedvéért! Vagy csak én szeretnék csupa nekem szóló ajándékot kapni? Szerintem nem...

Jártál már úgy, hogy semmit sem vettél, de hirtelen kellett volna valamit előteremteni? Egy jópofa horgolt poháralátét szettet összedobsz egy fél délután alatt, de egy karon kötött sálhoz egy óra is elég. ;-)

Nr. 6.

Unalmas a várakozás a dokinál vagy a hivatalban? A postán? Utazol, de egy fél élet, mire eljutsz A-ból B-be? Nem tudod, mit vigyél a nyaralásra a könyvön kívül, mert a rejtvény más unalmas?

Horgolj, köss... vannak kifejezetten hurcolós, kicsit sem bonyolult projektek, amit simán be lehet dobni a táskába, bárhová is indulj. Én már ki sem mozdulok egy-egy megkezdett darab nélkül. Ha tudod, hogy van valami, amivel értelmesen töltöd az unalmas perceket, órákat, és nem a telefonon játszod az ezredik pályát a Candy Crush-on, akkor máris nem kapsz dührohamot, ha a megbeszélt időpont helyett két órával később kerülsz sorra. ;-)

Nr. 7.

Feldobnád a lakást valamivel, de horror áron van minden cucc az lakberendezési boltokban? Készíts kötött-horgolt lakásdekort. Egy jópofa színes párna, kanapéra dobott nagyimintás takaró, függönydíszek, vagy egy tuti kis baglyos, minyonos gyerekszoba szőnyeg és máris Te kapod a legtöbb elismerő megjegyzést a barátoktól. Mellékhatás is van sajnos... valószínűleg nekik is kell készítened ezt-azt. ;-) Azt majdnem ki is hagytam, hogy a már nem hordott pólóknak rögtön találhatsz új helyet - miután csíkokra szabdaltad, remek kis szőnyegeket vagy strandtáskát horgolhatsz belőlük. :))
(forrás: indulgy.com)



Nr. 8. 

Táskamániás vagy? Hidd el, én is... a táska is olyan cucc, amiből egyszerűen nem lehet túl sok. Megoldódik az a klasszikus táskagond, hogy sosem találsz a tökéletes outfithez illő tatyót. Mert egyszerűen kitalálod és meghorgolod. Ilyen sem lesz másnak.. az pedig külön előny, hogy formában, színben, méretben tökéletesen fog passzolni, és nem kell több kompromisszumot kötnöd.



Nr. 9.

Növeli az önbizalmat! Van erre egy jó képem... Vida Áginál láttam éppen ma este, és tökéletesen bemutatja az alkotás folyamatát.


Ha Te készítesz valamit, kézzel foghatóvá válik a sikered. Mindegy, hogy profi dologról beszélünk, vagy éppen egy kis apróságról. Egy kedves barátnőm a kisbabáját várta, és szeretett volna valamit Neki, amit Ő készített el. Életében nem próbálta, mégis volt bátorsága belevágni (egy édesbaba épp elég motiváció). Mit gondoltok, sikerült Neki? Még jó... ;-) Szuper kis rágcsajátékot készített, aztán sapit, és ha már úgyis benne volt, hát hozzá illő kiscipőt is. Elképesztő a csaj.. de tényleg. :) Szóval hajrá... nem szúrhatod el, nincs olyan, hogy béna vagy, a végeredmény biztosan csúcs jó lesz.

Nr. 10. 

Mert egyszerűen jóóóóó.. totális függőséget okoz, nem fogod tudni abbahagyni. :) Na jó.. ez nem érv. De az igen, hogy javítja a problémamegoldó képességet, a  térlátást, a jobb agyfélteke működését, és ezzel segít a mindennapokban. Bebizonyítja Neked, hogy semmi nem lehetetlen (néhány apró kivételtől eltekintve), és képes vagy mindenre, amit csak el akarsz érni. ;-)

Meggyőztelek?

Akkor hajráááá.... horgolásra, kötésre fel!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése