2015. október 17., szombat

Kedvenc őszi ruhadarabom...a poncsó :)

Nem tudom, Te hogy vagy vele, de én utálom ezt a nyálkás-nyirkos időt. Annyira még nincs hideg, hogy előássa az ember a télikabátot, de valamit mégiscsak muszáj lenne felvenni. Nálam ideális választás ilyenkor a poncsó, mert melegnek meleg, mégsem kabát, szabadon mozognak a kezeim, szóval egészen laza viselet. 

Valamiért úgy alakult, hogy magamnak még nem készítettem, de most Kriszti kitalálta, hogy nem élhet nélküle, így belevágtunk a közös munkába. Ő hozott egy képet, aminek tetszett a fazonja, és némi átalakítás után terveztem Neki egy igazi őszi darabot. 


A fonalválasztásnál sem kellett sokat merengenünk. Egy középvastag, puha fonal mellett döntöttünk, aminek a színválasztéka kifejezetten az angol tweed szöveteket idézi. (Talán ezért is van, hogy New Tweed helyett rendszeresen English Tweed-ed írok/mondok, ha erről a fonalról van szó.) A színáranyalat, amit Kriszti választott, igazi telitalálat, meleg szürke alapon mézszín cirmos. Nagyon-nagyon szép. Már látványra is beburkolózós, ugyanakkor elég semleges ahhoz, hogy vidáman lehessen mindenféle színáranyalattal kombinálni. 



A fonal tehát Himalaya Everyday New Tweed, a színárnyalat pedig ez. Az ár/érték arány kifejezetten jó, mivel kiadós, közepesen vastag, kiváló minőségű fonalról beszélünk. 

A forma hagyományos elől-hátul csúcsos, de rojtok nélkül terveztük. Az elkészítése éppen ezért végtelenül egyszerű, tulajdonképpen két téglalapot kell kötnünk-horgolnunk, és ezt kell összeilleszteni. 





Kifejezetten szerettem, szeretem készíteni, és lassan eljutok a befejezésig is. Tulajdonképpen már csak össze kell varrnom a két elkészült darabot és körbehorgolni, hogy mégis legyen egy kicsit stabilabb tartása. 



Tipikusan olyan darabnak gondolom, amibe kezdők is bátran belevághatnak, hiszen igazából nem is szükséges  mindenféle mintával bonyolítani a helyzetet. Ilyenkor célszerű egy színátmenetes vagy cirmos (egészen rövid színátmenetes) fonalat választani, ami majd anélkül biztosít mintát, hogy különösebben meg kellene erőltetni magunkat. Ha igazán kezdő vagy, akkor ebből a színátmenetesből is érdemes vastag fonalat választani, így gyorsabban elkészülsz.

Ha mégsem vágnál bele egyedül, keress meg bátran, és én elkészítem Neked. ;-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése