2015. november 20., péntek

Mézi megérkezett - horgolj egyet Te is Karácsonyra

A napokban kaptam észbe, hogy már nagyon-nagyon közeledik az év vége, és ezzel a Karácsony is. Nem...nem a 19 fokos őszi-tavaszból jöttem rá, hanem a naptárt nézegetve. ;-)

Épp egy éve beszélgettünk róla, hogy a Karácsony és a karácsonyi készülődés kedvenc időszakaim egyike. Most sincs ez másképp, de valamiért idén még nem ért utol a karácsony-hangulat, és ettől grincsnek érzem magam. Márpedig grincsnek lenni nem jó. :( Te hogy állsz a készülődéssel, hangulattal? Ha van egy jó kis karácsonyivarázsos tipped, mindenképpen írd meg, hátha rajtam is segít.. ;-)

Úgy gondoltam, hogy valahogy muszáj kibillenteni magam ebből a hangulatból, szóval gyorsan megvettem Molnár Kata "Karácsonyi-kedvencek" mintáit, egy Télapót és egy hóembert. Nagyon cuki minták, és szokás szerint jól követhető.
De kevésnek éreztem, és ezért kellett nekem egy saját minta is.. Mézire esett a választásom, a már kultikussá vált mézeskalácsfigurára. Írtam is hozzá egy végtelen egyszerű mintát, hogy a teljesen kezdők is belevághassanak. Ha tudod, hogy készül a láncszem és a rövidpálca, már meg is vagyunk. ;-)

Mézi
Mézi® 2015 Cicamama Kuckója  https://www.facebook.com/cicamamakuckoja
Minden jog fenntartva! A mintát csak a tervező hozzájárulásával és megjelölésével lehet felhasználni, másolni, megosztani.





Anyagszükséglet:
- mézeskalács színű fonal 
(az enyém: Himalaya Perlina 50114)
- színes gombok
- 6 mm-es biztonsági szem
- vatelin vagy bármi más a kitöméshez

Rövidítések:

rp: rövidpálca
ksz: kúszószem
lsz: láncszem
szap: szaporítás
fogy: fogyasztás





Rendhagyó módon a lábakkal fogunk kezdeni és síkban horgoljuk meg a figurát, ezért ahogy elkészültünk az egyik oldallal, ismételjük meg még egyszer a leírás szerint, és akkor kapunk két "mézeskalács lapot". Ezeket kell majd szépen összehorgolni és kitömni.

1. sor: készítsünk 4 láncszemet
2. sor: a tűtől lévő 2. lsz-be 2 rp (tehát szaporítunk), 2rp, szap.     (6) 
Fordulunk és sormagasítás nélkül rögtön az első szembe öltünk, így dolgozzunk végig. Aki bizonytalan, hogy megtartotta -e szemszámot, számoljon utána, zárójelben megtalálja, mennyinek kellene lenni. ;-)
3. sor: szap, 4 rp, szap                                              (8)
4. - 8. sor: rp végig                                                   (8)
9. sor: 7 rp, szap.                                                      (9)
10. sor: 9 rp
11. sor: 9 rp, szap                                                    (10)

Megvagyunk az első lábbal, vágjuk el a fonalat, nem kell eldolgozni a szálat.


Készítünk ebből még egyet, de ott a fonalat nem kell elvágni. A kiszélesedő oldalával egymás felé fordítva a második láb 11. sorát az első láb első szemébe ölve folytatjuk és haladunk a láb végéig rövidpálcákkal.





13-21. sor:  rp végig                    (20)
A sor végén öltönk 8 láncszemet, utána fordulunk, minden láncszembe 1 rp-t készítünk.
22. sor:  rp végig és a sor végén ismét 8 lsz. (ezek lesznek a karok)  
23 - 28. sor: rp végig                   (34)
29. sor: 21 rp, fordulunk
30. sor: 8 rp. fordulunk

Innen kezdjük a buksiját. Figyelj arra, hogy középre essen, ha a számok alapján nem oda kerülne, korrigálj. 1-2 rp-val. 
31. sor.: szap, 6rp, szap    (10)
32. sor: szap, 8rp, szap     (12)
33. sor: szap, 10rp, szap   (14)
34-36. sor: rp végig
37. sor: fogy (két szemet egybehorgolunk), 10rp, fogy   (12)
38. sor: fogy, 8rp, fogy     (10)
39. sor: fogy, 6rp, fogy       (8)
40. sor: végig fogyasztunk (minden két szemet egybehorgolunk), ksz

A második emberkénél nem készítünk kúszószemet, és nem vágjuk el a fonalat, mert a két alakot egymásra fektetve elkezdjük a szélek mentén haladva rövidpálcákkal összehorgolni. 

Ha eljutottunk az összeöltésben a másik oldalon lévő karig, akkor finoman kitömködjük, és folytatjuk az összeöltés egészen addig, amíg körbe nem érünk. Közben folyamatosan tömjük ki a figurát, nem kell túl keményre. A végén zárjuk kúszószemmel, és dolgozzuk el a fonalat. Itt én úgy szoktam, hogy hagyok egy hosszabb szálat, befűzöm zsákvarrótűbe, és a figura belsejébe szúrva a tűt így húzom vissza a fonalvéget, és valahol a törzsön előhúzva végül elvágom, nem látszik semmi maradék. :) A menet közben lógva hagyott szálakat fogd hozzá a munkához, így az összevarrással szépen eldolgozod anélkül, hogy külön molyolni kellene vele. A szemét hímezheted, de használhatsz 6mm-es biztonsági szemeket is. A lelkesek szájat is hímezhetnek neki. A gombokat apró pomponnal vagy gyönggyel is helyettesítheted. 

A nyakába köthetsz szalagot, de készíthetsz egy kis csokornyakkendőt is. 

Nyakkendő:
Oda-vissza horgolunk középről kifelé. A választott fonallal készítsünk 2 lsz-et, * 3 kp az első lsz-be, forduljunk meg, és készítsünk 1 kp-t minden kp-ba = 3 kp*, kössük el a fonalat. Forduljunk meg, és ismételjük meg a csillagok közötti részt egyszer – vagyis a masni másik oldalát készítjük el, vágjuk el a fonalat és hagyjunk 20 cm hosszú fonalvéget az összedolgozáshoz. Készíts ksz-eket a fonallal a masni közepéig, tekerjük körül kétszer középen, húzzuk meg és kössük el.


2 megjegyzés:

  1. Köszi Cicamama a Mézit! :-)
    Hűha, jó lesz majd szétnézni nálad!
    Szépnapot kívánok: Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett a minta. ;-)
      Nézelődj bátran, akad még 1-2 csemege...

      Szép estét és jó mézihorgolást Neked!

      Törlés