2016. március 10., csütörtök

Tavasztündér sál Salamon csomóval

Nem jutottam íráshoz, amint látod, de nem trehányságból... Nálunk még mindig nincs vége ennek az undorító bacikórnak, és lassan már minden energiámat felemésztette, hogy nonstop küszködtünk vele már több, mint egy hónapja.. :( Most is épp visszaesés van, középfülgyulladás, felszúrás, magas láz Morzsának, Édesapám ugyanennek a kórságnak köszönhetően már majd 3 hete kórházban...és persze mindenki elkapta sorban a családban. Szóval követelem, hogy legyen végre tavasz, takarodjanak a bacik és vírusok, ne is lássam őket. Igazából meg kell mondanom, hogy talán ezért jobb a kemény tél, mert szétfagynak ezek a dögök. Ebben a nyálkás - vagy ahogy Édesbaba mondja: ragadós - időben meg szaporodnak és sokasodnak bibliásan. A fene a fajtájukat..

De nézzünk valami vidámabb témát, mert muszáj volt valami olyannak is foglalkoznom kicsit, aminek nincs köze a betegségekhez.. 

Volt egy nagyon kedves kezdeményezés az egyik kötős-horgolós csoportban, aminek tagja vagyok. Nőnapi örömködős sálcserebere volt az esemény elnevezése, és a lényege kicsit hasonló, mint a régi télapó-húzásnak. Jelentkezett, aki akart, és kitöltött egy kívánságlistát, amiben nagyjából vázolta, hogy miféléket szeret, és Ő maga miféléket képes elkészíteni, aztán a szervezők sorsoltak.. mindenkinek jutott egy pár, aki titkosan kinyomozta, hogy minek örülne vajon a másik és elkészítette azt. A postázást úgy kellett időzíteni, hogy nőnapra mindenkihez odaérjen az ajándék. Több-kevesebb sikerrel ezt teljesítettük is. :)

Mutattam már szürke képeket róla, de színeset és véglegeset nem lehetett a szabályok szerint az átadásig... mostmár átadtuk a sálakat, úgyhogy íme: 


Lássuk akkor a paramétereket:

A fonal: Malabrigo Silkpaca, 30% selyem, 70 % babyalpaka (50gr/400 m), Solis
Ez egy semisolid festésű fonal, ami annyit jelent, hogy azonos árnyalatok keverednek benne anélkül, hogy bármelyik túlsúlyba kerülne, vagy érzékelhetők lennének az átmenetek. Ettől különleges, hullámzó hatást kelt. Ezt ennél a motringnál fokozta az is, hogy kékek és zöldek keverednek benne, így olyan, mint a tenger... :)
Egy teljes motringot használtam el  a sálhoz.

Minta: rácsmintás Salamon-csomó

Mérete: 45 cm*170 cm



 A minta úgy készül, hogy a Salamon csomót kombináljuk a rácsmintával, tehát tulajdonképpen egy hálóhoz hasonló textúrát kapunk. Ezt fokoztam azzal, hogy aprószemű csillámos türkiz kásagyöngyöket horgoltam bele teljesen random módon, nincs benne rendszer. Erről a mintáról tudni kell, hogy igazából egy kicsit szöszösebb fonalból mutat igazán jól, amilyen ez az alpaka-selyem keverék is volt.. a selyem megadta neki a csillogást és az alpaka a puhaságot, mohair jelleget. Érdemes nagyon figyelni ennél a mintánál és a sima Salamon csomónál is, mert szöszölős fonalból szinte visszabonthatatlan, ha hibázol menet közben.





A technika attól volt új számomra, hogy nem horgoltam még lace vastagságú fonalat, se Salamon csomót, se pedig ilyen előre felfűzött gyöngyöket. Ezzel teljesítettem a Kreatív Kihívás 2016 egyik pontját is. Végre.. ;-)

A tapasztalatom az, hogy nagyon szokni kell ezt a hihetetlenül vékony selyemfonalat, és két napom ment rá, míg felfűztem egy csomag gyöngyöt, amit aztán küzdelmesen kellett húzgálnom végig az egész fonalgombolyagon át, míg el nem fogyott. 

Összességében olyan lett a sál, mint valami különlegesen puha, ölelgetni való felhő, amit bele tudnál gyömöszölni egy dióhéjba. Igazi tavasz darab, és igazi különlegesség. Ha szélesebbre horgolom, akkor kiváló stóla és bármelyik estélyi vagy alkalmi öltözetnek tökéletes kiegészítője. Így elképzelhető, hogy fogok készíteni belőle olyan verziót is, ami szabad prédaként levadászható lesz..úgyis ritkán hozok ilyesmit. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése