2016. április 23., szombat

Horgolótanoda 1. lecke - hurok és a magic ring

Induljunk el akkor egészen az elejéről. Amikor én horgolni tanultam, teljesen pánikba estem már attól is, hogyan kell elkezdeni a munkát. Mert az még hagyján, hogy mindenféle varázsszavakat írtak a könyvek és a netes oktatóanyagok, de már ott megakadtam, hogy elkezdeni sem fogom tudni. 

Az volt a baj, hogy megijedtem. Ha most kezdesz horgolni, akkor biztosan ismered ezt az érzést. Azért ijedtem meg, mert már ennek a kezdésnek akkora feneket kerekítettek a könyvek, hogy azt hittem, sosem fogok rájönni a helyes technikára. Éppen ezért én most azzal indítok, hogy megnyugtatlak: nincs ebben semmi turpisság és ördöngösség. Okés?
Ezerféle módon készíti mindenki ezt a két kezdésmódot is. Itt azt fogod látni, én hogyan szoktam... azért hangsúlyozom ki, mert amint belejössz, megtalálod majd, Neked hogy áll rá könnyebben a kezed, és úgyis azt a módszert fogod alkalmazni. Így van ez rendjén. 


Hurok:

Hurokkal akkor kezdjük a horgolást, ha síkban fogunk dolgozni, vagy láncszemsor szükséges a mintához. 

A hurok pedig tényleg, valóban egy egyszerű hurok. Olyan, amit már csilliószor készítettél, például 10 évesen, hogy kihúzd a mozgó fogad, vagy girland végére, hogy fel tudd akasztani a falra vagy karácsonyfára...nem fokozom. Jöjjenek a képek!

1. lépés:


Tekerj le a gombócról egy nagyjából vállszélességű darabot. Direkt nem írok centiket..minket csajokat már rég megtévesztettek ezzel a pasik. Pont ezért nem tudunk parkolni sem.. mikor azt mondja, oh...megvan egy 25 centi is, nincs mit csodálkozni, ha lekoccoljuk a padkát, amikor arra a távolságra fél métert mond.. Szóval maradjunk a vállszélességű fonaldarabnál. Tenyér a pocakod felé (BAL KÉZ), rádobod a fonalat, nagyjából egy virsli hosszúságú farkincával a pocakod felé, tehát ott a rövidebb vége, a másik vége meg ugye még a gombócban.


2. lépés

Ahogy a képen látod, szépen keresztezed a szálat. A tenyered végig feléd néz. A fonalat áthúzod a középső, (azaz ültető :D ) ujjad és a mutogatós ujjad között. A rövidebb vég lapul a tenyeredben, a hosszabb végével megkerülöd a hüvelykujjad, és ráhajtod a tenyeredre. Ezt leírni hosszabb és bonyolultabb, mint megcsinálni. Ahogy látod, ilyet már milliószor csináltál... csak akkor nem horgolni akartál közben.



3. lépés

A JOBB KEZED mutató és hüvelyk ujjával szépen alkapod ezt a rövid farkincát. Csak simán összecsíped, és felemeled a BAL kéz ugyanezen ujjacskái magasságába, hogy azzal át tudd venni. Minden fonal marad a helyén, csak ekkor már bal kézre van a második kép szerint feltekerve a fonal, és ezzel a két ujjaddal fogod a rövid fonalvéget is. Innentől már tutira látod, hogyan csinálod a hurkot.



4. lépés

Ugye, hogy látod? Szorosan fogd a farkincát, el ne engedd, és a mutató, no meg a hüvelykujjadról lazán lebillented a korábban (2. kép) rátekert fonalat. 




Itt is van a mozdulat eredménye. Bal kézzel továbbra is kapaszkodsz abba a kis fonaldarabba.



5. lépés

Nincs más dolgod, mint a hosszabb véget húzva szorosra húzni a csomót a hurkon. És a rövidebb végét húzgálva beállítani a hurok méretét. 

Tehát hosszabb véggel szorosra:


Rövidebb véggel kicsire:


Szuper, igaz? ;-)

Ha túlhúzod a kicsit, akkor simán csak kibomlik a hurok, nincs semmi vész. A kedvemért gyakorold egy kicsit. Még akkor is, ha most már tudod, hogy negyvenmillió ilyen hurkot kötöttél már életedben. 

Ez lesz tehát az a bizonyos kezdőhurok. Az első láncszem. A horgolás alfája. Innen indul szinte minden. Ebbe akasztjuk majd..na nem a bajszunkat, mert az egy hölgynek nincs, ha meg mégis, hát nem beszélünk róla - hanem a horgolótűnket, és innen kezdjük el a láncszemek gyártását a minta szerinti számban. 





No most jöjjön a magic ring. 

Szintén macerásabb elmagyarázni, mint megvalósítani. Ha körülnéztél már ebben a témakörben a neten, akkor azt tapasztaltad, hogy ránézésre bonyolult, mindenféle tűátdugós, tekergetős módon szokták előállítani. Ha nézik, ahogy készítem, és arcoskodni akarok, akkor ezen módszerek valamelyikét alkalmazom én is. :D De ennél egyszerűbb is van. Egy kedves egyetemi barátném éppen a kisfiát várta, amikor belevágott a horgolás-tanulásba, ez igen jó motiváció szerintem. Őt tanítottam meg a most következő módszerrel csúszóhurkot, mágikus gyűrűt, vagy magic ringet készíteni. 

Egyetlen kompetencia kell hozzá: tudd bekötni a cipőfűződet. Menni fog? ;-)

No...pontosan ennyi a magic ring is. Mutatom:


A tőlünk távolabbi vége tartozik a gombóchoz, ami olyan kackiásan kanyarodik felfelé.. 

Ezután már csak meg kell fogni. Bedugod nagyjából három ujjadat a hurokba..kinek mennyi a kényelmes. és a hüvelykujj-középső ujj (BAL KÉZ) lesz az, amivel összecsippented a hurkot éppen ott, ahol a két fonalszál találkozik. Rövidebb fonalvég lóg a tenyered felé.


 Utána már csak a jobb kezed segítségével fonalat tekersz a bal kéz mutatóujjra, és indulhat is a horgolás. A kezdést a következő posztban mutatom, és ahhoz már egy rövid videót is készítek. ;-)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése