2016. április 24., vasárnap

Takarózó - Klasszikus nagyinégyzet

Csapjunk a lovak közé, és ugorjunk neki az első takarós posztnak. :)

Amikor horgolt takaróról beszél valaki, akkor az első gondolat mindig a klasszikus nagyinégyzetes takaró. Ez olyan, mint a vasárnapi húsleves - egyszerűen tökéletes, és mindennek az alapja. Szerintem. Meg még sokunk szerint. Éppen ezért úgy gondoltam, hogy ha már belevágunk ebbe a nagy takaróhorgoló projektbe, akkor mindenképpen ezt kell először megtanulnunk, mert tipikusan olyan minta, ami

  • egyszerű
  • nem kell gondolkodni rajta
  • magaddal viheted
  • kezdők is belevághatnak
  • mutatós
  • variálható
  • maradékfaló.

Mit kell hozzá tudni:

magic ring (mr)
láncszem (lsz)
kúszószem (ksz)
egyráhajtásos pálca (erp)

NAGY LEVEGŐ! SÓÓÓHAJTS!

MÉG EGYSZER!!
És akkor most készen állsz arra, hogy elhidd nekem: ez teljesen sima ügy! Vezetlek az elejéről, és máris semmi vész. Okés? Menni fog. Még Neked is.

Igen, akkor is, ha még sosem próbáltad, és már a nagyid/anyukád is megmondta, hogy ügyetlen vagy.

Akkor is, ha már 6 tűt eltörtét, a kész munkát pedig apa vágta le sikítóval a kötő/horgolótűről. ;-)



A nagyinégyzet jánykori nevén granny square, így találod meg angol nyelvű leírásokban, a ravelry-n és a Pinteresten is, ha nézelődsz. 

Maga a minta egészen régi, Amerikában a 70'-es években tetőzött. Akkoriban a leírások szerint szinte mindent készítettek ezzel a mintával az alap takarón kívül: kalapokat, sapkát, ruhát, táskát, sálat, nadrágot, és egyes források szerint az elvadultabbja még fehérneműt is. :))

A nagyinégyzetet középről kezdjük, igazából egy durva csipkemintára hasonlít. Durva, mivel nem cérnával dolgozunk. A mérete eltérő, nincs meghatározva egy standard méret, amekkorára készíteni kell. Az általános, hogy több kisebb négyzetből állítjuk össze a kész darabokat. A klasszikus minta változott persze az idők során,
millió fajtája van már...egészen egyszerűt és művészi kivitelűt is találhatsz. Úgy gondolom, hogy kezdetnek tanuljuk meg az egészen egyszerűt, azon felbátorodva pedig bele is vághatunk a többibe. :) 

Én - és szerintem ezzel nem vagyok egyedül - azért szeretem különösen, mert ez az egyik legjobb mód arra, hogy elhasználjam a maradék fonalaimat. Tökéletesen alkalmas arra, hogy a néhány méteres kis maradékgombócokat beledolgozgassuk, és máris nincs lelkifurdalása az embernek, szépen ürülnek a fonalas ládák. Egy nagyitakaró akkor a legszebb szerintem, ha minél tarkább, és minél több színből áll. Olyankor meleg, otthonos, barátságos. :)





A minta: 


láncszem - lsz
kúszószem- ksz
egyráhajtásos pálca - erp

(A fonal papírján talált leírás szerinti méretű tűvel dolgozz.)

Magic ringgel kezdünk. (Ha nagyon nem megy, akkor készíts 4 láncszemet és kapcsold össze körré.) Ebbe fogunk dolgozni. Kezdő horgolók nem rémülnek meg, továbbgörgetnek a videóhoz, és csak utána olvasgatnak leírást! ;-)

1. kör: 3 lsz sormagasítás (ez lesz első erp), 2 erp, 2 lsz, 3 erp, 2 lsz, 3 erp, 2 lsz, 3 epr, 2 lsz, ksz a sormagasítás tetejébe. 







2. kör: ksz a pálcák tetejébe, míg elérsz a két (3 erp-s) pálcacsoport közötti lsz-hez, ide jön  3 lsz sormagasítás, 2 erp, 2 lsz és 3 erp..ezt mind ugyanoda, ez lesz a négyzet sarka. A sarkokat mindig ugyanúgy készítjük ***3 erp, 2 lsz, 3 erp***. 



Tehát megvan a sarok, haladunk tovább. Mindig két 3epr-s csoport közé dolgozunk, nem a szembe öltönk, hanem alá.  A csillagok közötti részt ismételjük még háromszor, és így elkészül a négyzet négy sarka. A végén ksz-mel összekapcsoljuk a sormagasítás tetejébe öltve.




3. kör: ksz a pálcák tetejébe, míg elérsz a két (3 erp-s) pálcacsoport közötti lsz-hez, ide jön  3 lsz sormagasítás. Ezt minden új körben megismételjük! Ugyanide 2 erp, 2 lsz, 3 erp; a pálcacsoportok közé 3 erp; megint sarok (3 erp, 2 lsz, 3 erp), következő lsz ívbe is 3erp, újra sarok...és így tovább, míg körbe nem érsz. Ksz-mel összekapcsolod a sormagasítás tetejébe öltve. 



4. kör: és így tovább, ameddig van türelmed vagy el nem éred a kívánt méretet. Minden sarok ugyanaz: ***3 erp, 2 lsz, 3 erp*** az oldalakon pedig a pálcacsoportok közé öltött 3 erp a minta.


A rajz:





Van, aki a sarkoknál a két 3erp csoport között két vagy esetleg három lsz-t készít, és olyan is van, aki minden erp csoport közé készít egy láncszemet. Én nem horgolok túl szorosan, ezért nekem ezen a módon nagyon lyukacsos lenne a minta, és takarónál, de igazából kendőnél sem tetszik ez a fajta szellősség. Próbáld ki, neked hogy válik be, kísérletezz bátran! Ha nagyon tasakos, kunkorodik vagy hullámzik a kész négyzet, akkor a gondot abban keresd, hogy nem a megfelelő tűt választottad a fonaladhoz.


Videó hamarosan. ;-) Kukkants vissza holnap, és addigra ennek a posztnak a végén már videót is találsz.




2 megjegyzés:

  1. A Granny Square a legjobb, legpraktikusabb, legtöbb dologra használható minta. Töméntelen takarót, párnát, mellényt, pulóvert és táskát készítettem ezzel a megunhatatlan mintával. Szinte az összes elkészült holmit elajándékoztam családon belül, vagy jó barátoknak. Kicsit sajnálom, hogy nem írtam fel, kinek mit adtam, de üsse kő, fő, hogy örüljenek és használják!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez így van. :) Az egyik legegyszerűbb és legjobban kombinálható horgolt minta a nagyiminta, akár az eredeti verziójában, akár valamelyik módosított verzióban készíti az ember. :)

      Törlés